/* Label Cloud Styles ----------------------------------------------- */
Google

luni, 19 mai 2008

Consumul de heroina, proba de Bacalaureat 2008


Un text din proba de Limba italiana, preluat din «jurnalul unei prostituate». Unul dintre subiectele pentru proba scrisa de Bacalaureat propune liceenilor sa invete un fragment socant chiar si pentru adulti.

Citatul respectiv prezinta lucruri intime despre modul in care se drogheaza si se prostitueaza o fata de 14 ani. Ca sa ia o nota buna la Bac, candidatului i se cere sa scrie un scurt eseu despre textul amintit si sa verifice daca mama fetei a descoperit ca minora s-a drogat in baie, daca neaga totul sau daca marturiseste de unde a procurat banii.

Presedintele Comisiei Nationale de Bacalaureat, secretarul de stat Zvetlana Preoteasa, nu a stiut nimic despre existenta acestui subiect postat pe site-ul Ministerului Educatiei si a decis ca, dupa o verificare prealabila, sa fie retras si inlocuit. Toate variantele de subiecte, de la toate probele scrise, au fost avizate de catre trei inspectori de specialitate. Organizatiile nonguvernamentale cer autoritatilor demararea imediata a unei anchete in acest caz.

“Noi, tinerii gradinii zoologice din Berlin”, din care a fost preluat fragmentul pentru examen, este titlul unui jurnal intim al Christianei F., o autoare de origine germana, acum in varsta de 45 de ani. Povestea vietii ei a inspirat turnarea unui film de succes, avand ca personaj principal o eleva de 14 ani care, pe motiv ca este plictisita si scarbita de viata, a inceput sa se drogheze si sa se prostitueze. Cartea nu face parte din programa scolara pentru Limba italiana.

Elevii claselor a XII-a, care sustin una din probele scrise de Bacalaureat la Limba italiana, au citit si invatat, prin studierea variantei de subiecte nr. 17, cum o minora se drogheaza si se prostitueaza. Ministerul Educatiei nu stie nimic despre acest subiect, desi a fost avizat de trei inspectori de specialitate. Asociatiile nonguvernamentale cer demararea imediata a unei anchete.

“Tigara era abia aprinsa cand mama intra pe neasteptate in camera mea. Se arunca efectiv asupra mea, ma prinse de brat si ma privi. Nu am facut nimic pentru a ma apara. Mama vazu imediat intepatura proaspata. Lua punga de plastic si rasturna pe pat intreg continutul. Cazu din ea siringa, tigarile si foaia de staniol. In staniol mai se aflau cateva doze cu heroina. Tot ceea ce a cazut din punga a fost pentru mama proba clara ca eram drogata. Deja in baie a inteles totul. Acolo, nu a descoperit doar servetelele murdare de sange, ci si lingurita pe care am folosit-o pentru a incalzi drogul”. Acest text este o surpriza de proportii, constatata de elevii de a XII-a care dau in acest an Bacalaureatul la proba scrisa de Limba italiana (proba E/F). In varianta cu numarul 17, la primul subiect, autorul biletului le propune spre analiza un fragment, preluat din jurnalul unei autoare de origine germana, in care se vorbeste despre felul cum o minora se droga din pasiune si despre felul cum a fost surprinsa de mama ei. Autoarea in cauza este Christiane F., are 45 de ani, locuieste la Berlin, iar jurnalul ei, intitulat “Noi, tinerii gradinii zoologice din Berlin”, a cunoscut un oarecare succes, deoarece dupa aceasta povestire a vietii personale a fost turnat un film. In programa scolara a disciplinei Limba italiana pentru liceu nu figureaza studierea acestei creatii. Fragmentul selectat in italiana, in varianta de bilet definitiva pentru Bacalaureat, care poate fi extrasa pentru proba scrisa, este alcatuit din doua paragrafe ce contin elemente clare, intime privind felul si motivatia pentru care minora se droga si se prostitua. In urmatorul paragraf, candidatul citeste cum fata a negat totul, cum parintele plangea si tremura, aflandu-se intr-o criza de nervi si asociind drogul descoperit cu ideea ca fata se prostitua pentru a-l putea cumpara. “Am mintit: «Am fost sa fac curatenie»”, a raspuns sec personajul din fragment, adica autoarea. Nici cerintele biletului, la care va trebui sa raspunda candidatul, nu sunt mai prejos. Ele sunt in numar de trei: 1. Comentati fragmentul in 50 de randuri; 2. Verificati daca urmatoarele afirmatii sunt adevarate sau false: mama descopera ca fata se drogheaza in baie?, fata neaga totul?, fata marturiseste cum a reusit sa procure bani pentru droguri; 3. Formuleaza in 40 de cuvinte propria opinie privind motivul pentru care multi tineri se drogheaza.

Sursa : newsfive

3 comentarii:

 1. Vreti sa aflati adevarul despre aceste subiecte?

  Cititi comentariile de pe Polisrage: http://polisrage.wordpress.com/2008/05/19/romanii-pudibonzi-si-farisei-2/

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo mai, ai facut un sait de toata prastia, esti brici, imi plac sondajele, tine-o tot asa.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi se pare stupid...
  Nu tot ce e imoral in viata este imoral in arta, asta ne invata la romana cand ne vorbea de I.L.Caragiale.
  Am citit carti si mai "deochiate", nu am avut tentatie de a conduma droguri sau de a avea relatii sexuale sado-maso ( despre asta era vorba in carte "ecstasy" )
  Consider ca prea suntem pudici, prea ne acoperim ochii cand auzim cuvinte gen "sperma" sau "heroina"
  Fiecare avem o constinta si putem percepe binele de rau..a trecut perioada in care lumea se sinucidea dupa ce citea Suicide, mode d'emploi

  RăspundețiȘtergere

Sunteti vizitatorul cu numarul: Free Blog CounterKindermann
Referate